Sunday, March 20, 2011

Suka buat keja 2 kalii!

Petang ni nak pergi hot air ballon lagi.
Whoaaaa.. Hari ni nak pergi dengan classmates pulak! semalam dengan bestfriends! hee



Abang long aku selalu dok bising yang aku ni "jale kuat" !
dalam bahasa KL maknanya kuat berjalan,selalu keluar and so on so on..
memanglah bila keluar duit laju macam air kannnn.
rasa macam nak kahwin dengan orang kaya pulak. boleh? haha.

TAPI
Nak buat macam manaaa?
I am Tourism student!
Haruslah kuat berjalannnnn! :D

p/s: Ya Allah,petangni moga-moga tak hujan. amin amin.

3rd International Hot Air Ballon Fiesta Putrajaya 2011

 sumber dari google

Hari ni hari Shikin cuti, kiranya macam dah jadi tradisilah kalau dia cuti,kamiorang kena keluar sama-sama. maklumlah bekerja sebagai Maxis Consultant,susah sikit dia nak cuti ni ha. bila dia cuti je, aku terus grab chance ni untuk invite dia keluar. siap nak berinvite-invite kauuu! Nasib baik on the same time syira balik cuti on weekend. cuma kurang lengkap sebab Zahirah tak ada. kalau dia ada lagi best kot. Zahirah memang busy mengalahkan doktor. Maklumlah bakal therapist kan.

Awalnya memang aku decide nak pergi Putrajaya eventhough Shikin dok kalut takde duit. Biasalah tengah-tengah bulan ni kan,mana dapat gaji lagi. tapi aku tau dia memang takde duit tu. kalau dia ada duit,dia memang rajin sikit belanja kitaorang makan. kitaorang lah yang untung bila dia baru dapat gaji. time tuh lah baru nak call tanya khabar! =p tapi takpee sebab antara kitaorang dialah yang dah kerja dulu. ada kereta dulu. ada rezeki lebih tau-tau dia kahwin duluuuu! siapa tau kan. tehee

Hari ni hujan memang lebat gila eh. tapi nasib baik masa sampai dekat putrajaya tadi keadaan dah okay sikit. Panas je. tapi yang agak senget nya kitaorang ni datang timing salah lah pulak. Belon mana nak dipasang tengah-tengah panas terik? kang meletop tak pasal. bayang-bayang belon pun tak nampak. :(:( belon dekat pasar malam tu banyak lah orang duduk jual. dah kenapa lah aku tak terfikir langsung before decide nak pergi sana. adoiadoi


Kebetulan dekat sana, ada one of my coursemates jadi seketeriat dekat event ni. Dayah Ahmad. Dia cakap aku patut datang pagi-pagi sebab belon ada time pagi dengan malam saje. katanya, orang dah start beratur untuk public ride dari jam 6 pagi untuk beli tiket. 300 tiket dijual dalam masa setengah jam je. katanya, wah dah macam gaya pemberita pulak ni ha, public ride buka dari jam 9 pagi sampai 11 pagi je. rasanya dalam sepuluh ringgit je kot tiketnya.

Aku macam terpanggilah untuk review sket pasal event ni :siapa panggil pun tak tau :p

-event ni best, penuh orang tadi, tapi bila takada belon udara tu rasanya macam pergi jalan-jalan dekat karnival jualan cuti sekolah sebab ramai orang meniaga kan. Tak dapat tengok belon takpe lah janji dapat makan fishball.huu

-kalau nak tengok belon-belon tu wajib pilih timing yang tepat. before nak pergi event tu,boleh tengok tentative acara dulu dekat website Hot Air Balloon  kang tak dapat nak tangkap gambar belon. penat je dok usung SLR kesana sini. Hee ;)

sumber dari google * acane nak ada gambar sendiri kalau bayang belon pun takde. hukhuk.

-Helicopter ride, standard harga among RM130 sahaja untuk 5minute trip. boleh tengok putrajaya dari udara.

-Event yang sesuai untuk together lepak dengan family semua.

-Event yang sesuai untuk photographer mencungkil bakat sebab environtment dia sumpah best. taulah putrajaya tu cantik macam mana kan. lagi-lagi bila penuh belon yang besar gabak warna-warni tu ada.

ketara tak muka tak puas hati tak dapat tengok belon? dari kiri syira, kanan sekali shikin ;)

*doremonnnnnnnnn!

Next year jika ada lagi, korang-korang semua patut pergi. best apa tengok belon-belon warna warni. siap bentuk doraemon bagai. hehe. Last-last aktiviti kitaorang hari ni duduk lepak alamanda  and tangkap gambar je. aktiviti wajib haruslah ada! tehee..

ok.bai :D

Wednesday, March 16, 2011

Picnic with classmates!

Harap Maklum,Ini entry yang sangat panjangggg :)

Sabtu lepas, aku pergi picnic dengan duapulohlima orang budak-budak kelas. campur aku jadi duapuluhenam orang. untuk memuatkan duapuluhenam orang budak-budak kelas ni hanya memerlukan enam kereta sahaja. kenapa banyak sangat no enam ni? biarkan. rasanya hanya kebetulan.

Malam sebelum kami picnic baru kami decide nak pergi mana, sasaran utama kami ialah sungai congkak. tapi memikirkan agak jauh dari Puncak Alam, kami bertukar fikiran ke Sungai Tua,Ulu Yam memandangkan ianya mengambil masa selama 45 minit sahaja dari rumah sewa kami di Puncak Alam ini. Memandangkan rumah Didie berdekatan dengan Ulu Yam,  dengan sukanya kami menggunakanya untuk menjadi Leader kami pada hari itu. Ternyata tidak silap untuk memilih Didie menjadi leader kami kerana kami langsung tidak menghadapi sebarang kesukaran untuk tiba disana. itu sangat hebat.

Malam sebelum picnic, our main planner Chong menggunakan rumahnya sebagai tempat kami berkumpul untuk "marinate" ayam dan menyediakan segala kelengkapan lain. Akibat terkejut dengan kedatangan kaum-kaum wanita, Afan sebagai rakan serumah chong mula kelam kabut membasuh pinggan dan mengemas rumah sikit. Tapi biasalah rumah lelaki, what do you expect? haha. Hampir jam duabelas, barulah segalanya selesai. 

Sabtu, Aku,Eamy dan Piqa diamanahkan untuk mengoreng bihun. sudahlah berjanji untuk berkumpul jam 8.30 pagi. Standardlah bila kunci alarm enam pagi tapi snooze sampai jam tujuh pagi. itu hal biasa. Tapi bila sudah namanya perempuan hal masak-memasak ni tidak memerlukan masa yang lama bagi kami. Nasib baik jugaklah our Chef of the Day (C.O.D) Eamy sudah okay sikit demamnya. kami hanya siap memasak tepat-tepat 8.15 pagi. masing-masing mula kelam kabut bersiap. iyelah BERJANJI 8.30 katanya.

Kalau dah cakap janji melayu, memang 9.30 pagi jugaklah bertolak nya pun. siap campur dengan nak tangkap gambar semua kan.

gambar pembuka acara. bermakna duapuluhlima + sorang didalam kereta sudah berkumpul.
bagaikan attendance. ada dalam gambar maknanya Hadir.


disaat menunggu fendi yang ketinggalan di belakang. tehee 

Perjalanan mengambil masa kurang lebih 45 minit. masing-masing muka seronok bila sampai Sg Tua,Ulu Yam, even kami dah duapuluhdua tahun Uoll tapi bila nampak air masing-masing muka nak excited lebih. haha. 

Setelah membayar seringgit seorang, kami mula mencari kawasan yang strategik dan selesa untuk memuatkan duapuluhenam orang dalam satu masa. ramai uols. dah jumpa tempat yang okay, the boy mulalah main masak-masak. they started to buat bara api and etc etc. i dont know apa yang mereka buat sebab pada masa yang sama aku sudah lebihkan sungai dahulu.mandi sungai lebih menarik dari memasak nie. dah acane? lets the boy handle it! tehee. nasib lelaki-lelaki ni bertanggungjawab. sedappppp ayam dorang buat :D 
The boy dan unggun apinya
yeay! we made it. :D 

Delicious BBQ chicken. yummy!
kipas jangan tak kipas didie!
Artist on performance. Leslie a.k.a sudirman ;p

DAN 

Gambar-gambar poyo! haha
Last-last feeling macam Dewi Remaja dengan Hero Remaja eh.
masing-masing taknak kalah!
Last-last gambar dah jadi macam pertandingan hero remaja dah dalam hutan ni. apa kes? haha. 

Tepat jam 3 petang kami berangkat pulang. :) Mereka,classmates yang sangat sporting and sangat cool. if ramai lagi yang join maybe lagi super duper cool. ok.bai (^_^v)