Wednesday, March 10, 2010

Pahala percuma

tengah syok isi minyak kereta petang tadi,tetiba datang seorang pakcik ni,tua sangat. dia jual kerepok dr patani,thailand. jauh tau! wah aku kan hati lembut,kesian sangat tengok pak cik tu. dah tua tua tapi sanggup tau meniaga, pergi dekat sorang sorang mintak beli dia punya keropok tu.

mula mula aku action tak nak sebab serius beb,duit takde.kosong! hehe. tapi dalam hati kesian sangat pak cik ni datang jauh jauh. kalau muda yang meniaga memang tak la kan aku nak kesian. enta enta sindiket dari mana tah kan. then,aku pun mintaklah membe office aku syikin beli dulu lepas tu kita kongsi la bayar. punya la nak tolong pakcik tu.

Aku puas hati jugak la dapat tolong dia dengan niat nak kurangkan beban dia. aku tak boleh tengok orang orang macam ni. patutnya dia dah tua duduk kat rumah main dengan cucu kan. :)

Malam pulak,tengah lepak kedai mamak datang pulak seorang suami isteri ni dari meja ke meja. surelah mintak sedekah lagi. tapi kesian jugak lah sebab suami dia buta. aku kadang kadang terfikir if aku kat tempat dorang apa la nak jadi kat aku. boleh ke aku kuat semangat. tak salah dia mintak derma kan. takut bila benda benda macam tu terjadi. tapi aku bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang. :)

tapi

Kadang kadang aku terfikir jugak. if sorang sorang bagi seringgit,kalau dekat 30 orang kat situ satu malam tak ke banyak? kaya ouh!:)Actually tak baik lah kan sebab bila kita nak bersedekah seeloknya kita ikhlas. tak perlu tangan kiri tau apa yang tangan kanan buat. Kan?

4 comments:

  1. kena hati2 gak dlm menderma tue...silap2 ada yg menyamar jd org susah..

    ReplyDelete
  2. kayew tuh beb....tak pernah try ker ke..try a skali,hehe

    ReplyDelete
  3. haha. try sekali kantoi sihat tetiba!

    kamikaze: itu ler,tapi kalau betul betul dia susah lagi teruk kalau kita tak tolong an :)

    ReplyDelete
  4. kadang2 kesian gak..
    tapi sedih tgk..tu tolong..;)

    ReplyDelete